Mitä ongelma suurirotuisilla koirilla on?

Nivelrikko

Suurikokoisilla koirilla tavataan pieniä useammin nivelrikkoa lonkissa sekä kyynärnivelissä.

Vatsalaukun kiertymä

Syvärintaisilla roduilla, kuten saksanpaimenkoirilla, dobermanneilla, irlanninsusikoirilla ja tanskandoggeilla on anatominen alttius saada vatsalaukun kiertymä. Nk. torsiossa vatsalaukku kierähtää oman pystysuuntaisen akselinsa ympäri. Tällöin verenkierto estyy ja vatsalaukku sekä sen kylkeen kiinnittynyt perna eivät saa verta ja voivat mennä kuolioon, ellei kiertymää saada avattua nopeasti.

Tutkimuksissa on todettu, että ruuan annoskoko altistaa vatsalaukun kiertymälle (1), jos koira saa paljon ruokaa kerralla. Suurenkin koiran ruokinta kannattaa siis jakaa useampaan, kuin yhteen kertaan vuorokaudessa.

Laadukkaassa kuivaruuassa on usein edullisia ruokia pienempi kuitupistoisuus. Tämän takia annoskoko (ja ulosteen määrä) on pienempi, mikä voi olla positiivinen asia, kun ruokitaan suurikokoista koiraa. Valmista kuivamuonaa syöttäessä on kuidun määrästä riippumatta aina varmistettu, että normaalitilanteessa kuiduista saatu ja elimistölle oleellista foolihappoa on riittävästi.

Jos ruokit koiraasi raakaruualla, varmistathan että ruokintasuunnitelma on asianmukaisesti laadittu ja mm. vitamiini- ja aminohappopitoisuuksista huolehdittu. Harvemmin edes ns. valmis BARF-tuotteissa on aidosti hyvä kalsium-fosfori-tasapaino ja hyvät vitamini- ja hivenainepitoisuudet, varsinkaan pennuille tai kasvaville koirille.

Kennelyskä

Kennelyskää aiheuttavat parainfluenssavirus ja homman viimeistelevät bakteerit, yleisimmin Bordatella bronchiseptica. Molempia vastaan on olemassa nenään laitettava rokote, joka on järkevää ottaa vuosittain. Se ei välttämättä ehkäise tartuntaa, mutta pitää usein oireet lievempinä.

Syvärintaisuuden vuoksi isojen koirien on vaikeampi yskiä henkitorveen ja keuhkoihin kertynyttä limaa ulos. He eivät saa yskittyä ”pahaa pois” ja ovat riskiryhmässä keuhkokuumelle.

Etäeläinlääkäri voi ohjeistaa mm. höyryhengitystä ja kylkien taputtelua (coupage), millä liman poistumista voidaan edesauttaa.

Lisätietoja saat täältä:

https://veteva.vet/2021/01/22/kennelyska-koiralla/

 

Sydänsairaudet

Suurikokoisilla koirilla on muutamia sydänvaivoja.

Yleisin on dilatoiva kardiomyopatia (DCM). Myös mitraali- eli hiippaläpän vuotoa tavataan. Sydänsairauksilla on tusein geneettinen tausta.

Huolehtimalla koiran yleisestä kunnosta ja eritoten suun kunnosta ennaltaehkäistään, ettei kehkeydy endokardiittia eli sydänläppien tulehdusta.

Endokardiitin ja hammaskiven välinen yhteys on todettu sekä ihmis- että eläinlääketieteessä.

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/sydantauti_voi_alkaa_suusta

https://anna.fi/hyvinvointi/huonot-hampaat-nama-sairaudet-voivat-saada-alkunsa-suustasi

Ravinnon rasvahapoilla on todettu positiivinen vaikutus sydänterveyteen ja koirasydänpotilaiden hoidossa (2)(3). Humaanipuolella rasvahapoilla on todettu positiivisia vaikutuksia monin tavoin, ja niiden vaikutuksia on tutkittu myös urheilijoilla (4). Rasvahappojen vaikutus koirien elimistöön yhtä tärkeä, kuin ihmisillä. Koirille on olemassa useita päivittäiseen käyttöön suositeltuja rasvahappovalmisteita. Jos koira ei siedä kalaöljyä, on helokkiöljyssä hyvä koostumus.

Hyviä kasvipohjaisia tuotteita on mm. Nutrolin Iho&Turkki https://www.mustijamirri.fi/nutrolin-ihoturkki–ravintooljy?61537

sekä Biofarm Helokki E 

Hampaat

Jos koira ei ole kova pureskelemaan mitään kovaa, ja etenkin jos sillä on pitkä sekä kapea kuono, kuten vinttikoirilla tai collieilla, on tämä yhdistettynä vähäiseen kuolan eritykseen altistavat sille, että plakki eli bakteerikertymä jää herkästi hampaiden pinnalle sekä väleihin. 

Plakki altistaa hammaskiven kehittymiselle, mikä taasen johtaa ientulehduksiin ja pahimmillaan hammasluun katoon eli parodontiittiin.

Ikenistä ja leukaluusta bakteerit pääsevät nopeasti verenkiertoon ja takertuvat mieluusti mm. sydänläppiin. 

Ihmisillä on todettu vahva yhteys huonon hammashygienian ja sydänkohtaisten välillä.

Tällaisten koirien, olkoon suuria tai pieniä, joilla on alttius kehittää plakkia ja hammaskiveä, hampaat tulisi harjata joka päivä, mieluiten joka aamu ja ilta. Tutkimusten mukaan hampaat tulee harjata vähintään 3 kertaa viikossa, jotta siitä on apua.

Näkkileivän syöminen ei poista ihmiseltä hampaiden harjaamisen tarpeellisuutta, eikä purutikkujen tai luiden syöminen koiralta.

Koiran hampaat on hyvä tarkastuttaa vuosittain eläinlääkärissä ja mahdollisesti puhdistuttaa nukutuksessa.

 

(1) J Am Anim Hosp Assoc. 2004 May-Jun;40(3):192-203. Diet-related risk factors for gastric dilatation-volvulus in dogs of high-risk breeds. Raghavan M1, Glickman N, McCabe G, Lantz G, Glickman LT.

(2) Th Lancet 2008 Oct 4;372(9645):1223-30. Epub 2008 Aug 29. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Tavazzi L, Maggioni AP, Marchioli R, Barlera S, Franzosi MG, Latini R, Lucci D, Nicolosi GL, Porcu M, Tognoni G; Gissi-HF Investigators.

(3) Journal of Small Animal Practice (2010) 51, 462–470 Beneficial effects of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease Lisa M. (4) Nutrients. 2019 Jan; 11(1): 46. Published online 2018 Dec 27. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport Maria Alessandra Gammone,1,* Graziano Riccioni,1,2 Gaspare Parrinello,3 and Nicolantonio D’Orazio1