Puutiaiset eli punkit (Ixodes ricinus) ovat suomen vaarallisimpia eläimiä, sillä ne kantavat ja levittävät useita tarttuvia tauteja, kuten borelliaa, anaplasmaa, ehrlichiaa, babesiaa sekä puutiaisaivokuumetta (TBE).

 

Lue lisää punkkivälitteisistä sairauksista täältä

https://veteva.vet/2021/01/22/punkkivalitteiset-sairaudet/

 

Punkit elävät aluskasvillisuudesta, mistä ne tarttuvat koiran tai kissan kyytiin. Punkkeja esiintyy karkeasti maaliskuulta lokakuulle. Esimerkiksi alkuvuosi 2020 oli Etelä-Suomessa niin leuto, että kaksivuotiaat vain 1-2 mm kokoiset nymfit olivat jo tammikuussa liikkeellä etsimässä veriateriaa.

Kun punkki on viiltänyt uhrin ihon auki, työntää se kärsänsä ihon sisään imeäkseen verta. Punkki erittää kärsästään uhriinsa sementin kaltaista ainetta, jolla liimaa itsensä uhriinsa. Se myös erittää mm. verisuonia laajentavia ja veren hyytymistä estäviä aineita, sekä puudutusainetta. Puudutteen johdosta puremaa ei alkuun huomaa.

Kun punkki erittää sylkeä, voi sylkirauhasista erittyä patogeeneja, kuten borelliaa, anaplasmaa tai ehrlichiaa. Kaikki nämä patogeenit asuvat punkin suolistossa. Kun punkki aloittaa veren syömisen, aktivoituvat patogeenit suolistossa ja vaeltavat punkin sylkirauhasiin. Sieltä ne erittyvät uhriin, kuten koiraan, kissaan tai ihmiseen. Näillä patogeeneilla menee tähän matkaan suolisto -> sylkirauhanen -> uhri yleensä noin 24 tuntia punkin kiinnittymisestä.

Oheisessa artikkelissa lisätietoa patogeenien siirtymisajoista: https://veteva.vet/2021/01/22/mika-punkkilaake-sopii-meille/

 

HUOM: TBEtä eli puutiaisaivotulehdusta aiheuttava virus ei elä punkin suolistossa vaan välittyy uhriin heti, kun punkki aloittaa syömisen eli minuuteissa.

Eli ihmisten tulee suojautua punkeilta, poistaa punkit todella nopeasti tai rokottautua!

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/tbe-rokote-eli-punkkirokote

 

On tärkeää, että punkki irrotetaan mahdollisimman pian. Lemmikin punkkitarkastus tulee etenkin huhti-syyskuussa tehdä päivittäin!

Jos punkki on pieni, kun se irrotetaan, on hyvät mahdollisuudet, ettei se ole erittänyt lemmikeille merkittävimpiä tauteja uhriinsa, ja voidaan keskittyä huolehtimaan akuutista ihoreaktiosta.

 

Ruskea koiranpunkki (Rhipicephalus sanguineus) on Suomessa erittäin harvinainen, sitä on löytynyt vain tuontikoirista. Se voi elää koiran ulkopuolella jopa vuoden mm. lattilautojen raoissa, sohvissa jne., ja esiintyminen vaatii tuholaistorjujan myrkyttämään koko asunnon.

Eli on tärkeää hoidattaa kaikki tuontikoirat ja reissaajat huolella ennen Suomeen tulemista!

 

Ennaltaehkäisy ja poistaminen

 

Punkkien ennaltaehkäisy

Huolehdithan asianmukaisesta punkkikarkotteesta ajoissa.

Vaihtoehtoja on reseptivapaina sekä reseptillä. Apteekissa ja eläinlääkäriasemilla on reseptivapaasti pantoja sekä paikallisvaleliuoksia. Lisäksi on olemassa tabletteja suun kautta (reseptillä, ei saa määrätä etänä). Tabletit tehoavat joko kuukauden tai kolmen kuukauden ajan. Kaikkien lääkkeiden teho on tutkittu ja valmistaja takaa tietyissä olosuhteissa tietyn kestoisen tehon.

Älä käytä mitä vaan valmistetta kissoille, vain tietyt lääkkeet soveltuvat kissoille!

Punkkilääkkeiden teho ei ala välittömästi, vaan karkottava teho alkaa vasta, kun lääke on 1-2 vuorokauden kuluttua levinnyt ihonalaiseen rasvakudokseen. Älä siis jätä taukoja lääkkeen väliin, vaan kirjaa seuraavan punkkikarkotteen laitto kalenteriin, yleensä 3-4 viikon päähän edellisestä, jos kyseessä on paikallisvaleliuos.

Teho saattaa laskea, jos panta ei pitkä- ja tiheäturkkisella lemmikillä istu napakasti ihoa vasten, lemmikki ui paljon tai jos paikallisvaleliuos on leivitetty huolimattomasti.

Paikallisvaleliuoksia on useita ja ne ovat ihan riittäviä, kun ne annostellaan oikein. Iholle tulee tehdä useita pitkiä, siistejä jakauksia karvoitukseen ja lääke levittää iholle, jolloin se leviää ihonalaiseen rasvakudokseen. Sen ei tule imeytyä karvoihin tai sen teho laskee. Sitä ei myöskään saa levittää alueille, mistä lemmikki voi nuole sen pois, eli parhaat paikat ovat niska ja lapaluiden väli. Jos käytät permetriini sisältävää paikallisvaleliuosta, huomio sen olevan myrkyllistä kissoille, eli vältä sitä kissataloudessa. Se on myös vaarallista vesistöihin päätyessään, eli vältä sitä myös, jos koira tykkää uida.

Luontaistuotteitakin on useita, mutta niiden tehoa ei ole tutkittu, kuten lääkkeiden. Lisäksi ne voivat sisältää myrkyllisiä aineita, kuten valkosipulia. Valkosipuli ei estä punkkeja kiinnittymästä mutta pääsee lemmikin elimistöön ja tuhoaa punasoluja ja siten hankaloittaa hapenkulkua veressä.

 

Lue täältä lisää punkkilääkkeistä:

https://veteva.vet/2021/01/22/mika-punkkilaake-sopii-meille/

 

Punkin poistaminen

Käytä aina asianmukaisia punkinpoistovälineitä, kun poistat punkkia!

Pihdit, lasso tai levy tulee saada aseteltua aivan ihoa vasten. Välineellä, joka on asetettu aivan uhrin ihon ja punkin kasvojen väliin, voi tehdä tasaista kiertävää liikettä. Usein punkki irrottaa tällöin otteensa ja se saadaan ehjänä irti.

Älä ota punkin ruumiista kiinni esimerkiksi pinseteillä ja purista, punkki saattaa oksentaa ja erittää patogeenit uhriinsa. Älä uita punkkia alkoholissa, öljyssä tai jäädytä sitä, ettei se oksenna.

Jos ruumis irtoaa päästä ja pää jää lemmikkiin, kaivautuu pää refleksinomaisesti syvemmälle. Lisäksi kudos ympärillä turpoaa, mikä aiheuttaa sen, että pää uppoaa vielä syvemmälle. Kärsä sementoituu niin tiukasti kiinni kudoksiin ja on niin pieni, että sen esiin kaivaminen on usein mahdotonta. Jos näin käy, älä yritä itse kaivaa päätä ulos.

Toisinaan punkin pureman jälkeen saattaa ilmetä erittäin voimakasta punoitusta (kirkuvan punainen!) ja turvotusta (kudos on koholla ja paksuuntunut sekä joustamaton) n. 1 tai 2 Euron kolikon suuruisella alueella.

Keväällä lemmikit ovat usein herkempiä ja reagoivat ensimmäisiin punkin puremiin herkemmin, aivan kuin ihmiset ensimmäisin hyttysen pistoksiin. Alue voi olla punainen ja turvonnut usean päivän ajan, kaikkiaan jopa viikon ajan.

Puremakohta voi painua kuopalle, kun turvotus kasvaa ja ihon elastisuus vähenee. Kun ihon elastisuus vähenee ja se pingottuu, voi alue jopa erittää hivenen kudosnestettä ja näyttää siltä, kuin päällä olisi kellertävää kudosnestettä / tahmaa / kelmu.

Hyvin tarkasti katsottuna voi puremakuopassa erottaa kellertävää kudosta. Keltainen ei aina tarkoita mätää. Kudosten paranemisessa kudos käy läpi eri vaiheita ja korjausvaiheen granulaatiokudos ja vanhan, kuolleen kudoksen eliminaatioprosessi voi toisinaan näyttää hivenen kellertävältä, kun kudos tuupataan niin pienen reiän pinnalle, kuin mitä punkin puremasta jäänyt reikä on.

Desinfioi alue huolella 2-3 krt/vrk ja alkuun kylmää aluetta pari kertaa päivässä 5-15 min kerrallaan.

 

Lue lisää lemmikkien ulkoloisista täältä

https://veteva.vet/2021/01/22/kissojen-ja-koirien-ulkoloiset/

 

Etusivultamme www.veteva.vet selviää, miten saat helpoiten yhteyden etäeläinlääkäriin ja aina luotettavan eläinlääkärin arvion, oli huolesi kuinka suuri tai pieni tahansa.

 

Eläinlääkäri Eva Kaisti

Veteva Oy

Ethän kopioi tekstiä tai mitään sen osia luvatta.

Tarvittaessa esimerkiksi halutessasi siteerata tekstiä ota yhteys kirjoittajaa, eva.kaisti@veteva.vet