Sosiaalisessa mediassa kiertää joka kesä varoituksia sähköisestä hyttyskarkottimista.

On erittäin hyvä, että näistä tuotteista herää keskustelua.

Mitä nämä myrkyt ovat?

Sähköisiä hyttyskarkottimia on monelta valmistajalta. Laitteisiin vaihdettavat tyynyt tai nesteet sisältävät hermostomyrkkyjä. Raid ja Thermacell MR-300W hyttystorjuntalaitteissa tehoaine on pralletriini, Ryobi hyttyskarkottimessa d-alletriini.

Tehoaineet kuuluvat alletriineihin eli synteettisiin pyretroideihin, hermomyrkyihin. Alletriinien lisäksi niihin lukeutuu mm. permetriini, deltametriini, pyretriini ja spinosadi. Pyretroidien vaikutus hyönteisiin on 1000-10000-kertainen verrattuna nisäkkäisiin, millä niiden turvallisuutta lemmikkien ja lasten osalta perustellaan, mutta selkeästi vaaratilanteita voi silti syntyä.

Pyretriinien kemiallinen koostumus niin sanottujen cis:trans-isomeerien osalta on oleellinen faktori niiden myrkyllisyydessä. Cis-isomeeri on >10 kertaa myrkyllisempi kuin trans-isomeeri. Facebookissa kohutun ongelmatapauksen Ryobi-laitteen d-alletriini on 50/50 cis:trans isomeeri. Koirien punkkilääkkeen permetriinin cis:trans isomeerisuhde on 25:75. Isomeerien pohjalta d-alletriini on myrkyllisempää kuin punkkilääkkeiden permetriini.

Mitkä ovat myrkytyksen oireet?

Suun limakalvoille tai punkkilääkkeen kaltaisesti suoraan iholle päätyessään hyttyskarkotteen tehoaine olisi erittäin myrkyllistä. Vaarallinen tilanne syntyy myös, jos myrkkyä päätyy hengitysteihin hyvin läheltä suihkepulloa tai sähköistä laitetta. Myrkky päättyy nopeasti lemmikin kuonon ja nenäkuorikoiden limakalvoille ja keuhkoihin ja on salamana verenkierrossa.

Pyretroidien sisäänhengitys johtaa myrkytysoireisiin. Myrkytys voi myös seurata, jos niitä laitetaan rikkonaiselle iholle tai jos aineita päätyy limakalvoille tai mahasuolikanavaan.

Paikallisissa reaktioissa havaitaan ihon punoitusta, turvotusta, kutinaa ja kuumotusta sekä kipua. Jos iho on lääkettä laitettaessa ollut rikki, voidaan havaita myös yleistyneitä myrkytysoireita kuten kuolaamista, oksentelua, ripulia, hoipertelua, tärinää, kaatuilua, väsymystä, hengitysvaikeuksia sekä kramppaamista. Näitä ilmenee myös, jos tuotetta on nuoltu tai nielty.

Jos aineita on hengitetty sisään, voi yllä mainittujen oireiden lisäksi ilmetä astmakohtauksen tyyppisiä vakavia hengitysvaikeuksia. Korkeat annokset voivat johtaa hengityslamaan ja kuolemantapauksiin.

Kissoille erityisen myrkyllistä!

Pyretriinit ovat erityisesti kissoille myrkyllisiä.

Kohuttujen sähköisten hyttyskarkottimien vaikuttavat aineet kuuluvat myös synteettisiin pyretroideihin, eli on hyvä, että näistä asioista keskustellaan eritoten kissanomistajien näkökulmasta. Valmisteita kun voidaan säilyttää koirien ulottumattomissa pöydällä, mutta sepä ei kissaa haittaakkaan kun se on jo hypännyt pöydälle tutkimaan outoa kapistusta.

Vuosittain kuolee kissoja, kun niille on käytetty koirien punkkilääkkeitä, jotka sisältävät permetriiniä.

Kauppanimiä ovat Suomessa Exspot, Bayvantic, Frontect sekä Vectra 3D. Permetriini kuuluu pyretroideihin, synteettisiin pyretriineihin, eikä kissojen maksa pysty hajottamaan niitä, vaan ne kasaantuvat kissojen elimistöön ja johtavat vakaviin myrkytysoireisiin. Myrkytysoireina ilmenee kuolaamista, oksentamista, vaikeuksia kävellä tai hypätä, tärinää, kramppeja sekä hengitysvaikeuksia.

Ennakointi

Suosittelen, että hyönteisten karkottamiseen tarkoitetut laitteet ja valmisteet sijoitetaan paikkaan, missä on hyvä läpiveto ja missä niistä haihtuvat tehoaineet eivät osu kenenkään perheenjäsenen kasvojen läheisyyteen.

Eli koiraperheessä voi riittää pöytä tai hylly, kissaperheessä ei välttämättä sekään, vaan laite saattaa olla järkevintä sijoittaa vaikka roikkumaan terassin katosta.

Kun nesteitä tai tyynyjä vaihdetaan sähköisiin hyttyskarkottimiin tulee varmistaa, ettei lemmikeillä tai lapsilla ole pääsyä näihin tuotteisiin. Syötynä tehoainetta sisältävät tyynyt olisivat äärimmäisen myrkyllisiä.

 

Myrkytyksen hoito

 

Jos lemmikki toden totta on altistunut pyretroideille ja oireilee krampaamalla, on sairaalahoito mahdollisesti tarpeen. Siellä lemmikille annetaan kramppeja laukaisevia rauhoittavia lääkkeitä, suonensisäistä nestettä ja koska pyretroidit ovat rasvaliukoisia myrkkyjä, voidaan antaa suonensisäisesti Intralipid-valmistetta. Se sieppaa verestä rasvaliuokoiset myrkyt ja toimittaa ne maksaan hajotettavaksi.

 

Turvallista mökkeily tai terassilla tai parvekkeella oleilua!

 

Etusivultamme www.veteva.vet selviää, miten saat helpoiten yhteyden etäeläinlääkäriin ja aina luotettavan eläinlääkärin arvion, oli huolesi kuinka suuri tai pieni tahansa.

 

Eläinlääkäri Eva Kaisti

Veteva Oy

Ethän kopioi tekstiä tai mitään sen osia luvatta.

Tarvittaessa esimerkiksi halutessasi siteerata tekstiä ota yhteys kirjoittajaa, eva.kaisti@veteva.vet