Vaihtoehtoja koirien punkkilääkkeiksi on reseptivapaina sekä reseptillä. Keskityn tässä artikkelissa reseptivapaisiin lääkkeisiin.

Apteekissa ja eläinlääkäriasemilla on myytävänä reseptivapaasti pantoja sekä paikallisvaleliuoksia. Niskaan laitettavissa paikallisvaleliuoksissa ja punkkipannoissa lääke erittyy ja leviää koiran ihonalaiseen rasvakudokseen ja punkki polttaa ”tassunsa” koiran iholla -> hyyppää pois ja etsii uuden uhrin. Ne ovat karkoittavia, eivät tappavia tuotteita.

Lisäksi on olemassa tabletteja suun kautta. Tabletit tehoavat joko kuukauden (Simparica, Credelio ja NexGard) tai kolmen kuukauden (Bravecto) ajan. Suun kautta annettavissa on huomioitava, että ne tappavat punkit, eivät karkoita. Eli punkki kiinnittyy -> hörppää -> kuolee -> tippuu pois.
Niissä on hyvin teoreettinen mahdollisuus, että punkki ei kuolisi ennen kuin punkista voi välittyä mm. borellia uhriin.
Se kestää n. 24-48h siitä kun punkki kiinnittyy uhriin. Tässä tietoa punkkivälitteisistä sairauksista:

https://veteva.vet/2021/01/22/punkkivalitteiset-sairaudet/

Ei ole tiettävästi todettu tapauksia, missä koira olisi suun kautta annetusta lääkkeestä huolimatta saanut esimerkiksi borellian. Punkin pitäisi kuolla ennen kuin borellia erittyy punkista uhriin.
Valmistajat kuitenkin kehottavat päivittäisiin punkkitarkastuksiin ja punkkien poistoon lääkkeestä huolimatta.

Kun mökkikausi alkaa ja koira ui paljon, on koiran omistajan mietittävä lääkityksiä monelta kantilta. Huomioitava on myös, onko perheessä pieniä lapsia ja nukkuuko koira ihmisten sängyssä.

Etäeläinlääkäri ei saa määrätä reseptilääkkeitä, kuten yllä mainittuja suun kautta annettavia loishäätölääkkeitä. Reseptivapaat tuotteet ovat kuitenkin riittäviä, kun seuraa ohjeita.

Kaikkien lääkkeiden teho on tutkittu ja valmistaja takaa tietyissä olosuhteissa tietyn kestoisen tehon.

Paikallisvaleliuokset

Paikallisten punkkilääkkeiden teho ei ala välittömästi, vaan karkottava teho alkaa vasta, kun lääke on 1-2 vuorokauden kuluttua levinnyt ihonalaiseen rasvakudokseen. Älä siis jätä taukoja lääkkeen väliin. Kirjaa seuraavan punkkikarkotteen laitto kalenteriin, yleensä 3,5-4 viikon päähän edellisestä.

Paikallisvaleliuoksia on useita ja ne ovat riittäviä, kun ne annostellaan oikein. Lääkkeen teho saattaa laskea, jos paikallisvaleliuos on levitetty huolimattomasti.

Iholle tulee tehdä useita pitkiä, siistejä jakauksia karvoitukseen ja lääke levittää iholle, jolloin se leviää ihonalaiseen rasvakudokseen. Sen ei tule imeytyä yksinomaan karvoihin tai sen teho laskee. Tavoite on saada kaikki lääke mahdollisimman hyvin iholle, mistä se imeytyy ihonalaiseen rasvaan. Sitä ei myöskään saa levittää alueille, mistä lemmikki voi nuole sen pois, eli parhaat paikat ovat niska ja lapaluiden väli. Isoilla koirilla myös lannerangan alue, kunhan koira ei yllä sinne itse. Kaikkien paikallisvaleliuosten kanssa on oltava tarkkana, ettei laittokohtaa kosketella ennen sen kuivumista.

Huomioi pikkuihmiset

Etenkään lasten ei tule kosketella ihoa, eli punkkilääke on hyvä laittaa vaikka illalla lasten mentyä nukkumaan, jos lapset ovat ihan pieniä. Jos koiralla on tapana nukkua omistajan sängyssä, ei ihoa saa kosketella ennen lääkkeen kuivumista, ja samassa sängyssä nukkumista olisi parasta vältellä mielellään ensimmäiset 12-24 tuntia, tai ainakin pitää väli mahdollisimman pitkänä ja huolehtia ettei ihokontaktia synny. Pidemmän päälle ei nukkumista samassa sängyssä tarvitse vältellä, toisin kuin punkkipantojen kanssa.

Huomioi ympäristö

Eritoten permetriini eli Exspotin, Bayvanticin, Frontectin sekä Vectra 3Dn vaikuttava aine on vaarallista vesistöihin päätyessään, eli vältä sitä, jos koira tykkää uida paljon. Muutkin toki vaarallisia, mutta ihan vähän vähemmän.

Mitä pitää huomioida kissataloudessa?

Permetriini on myrkyllistä kissoille, käyttöä kissatalouksissa on hyvä välttää, jos kissat nuolevat koiria tai he nukkuvat vierekkäin. Ainakin ensimmäisten 12-24h sisällä lääkkeen laitosta on iho- ja limakalvokontaktia kissojen ja koirien välillä hyvä välttää, jos kyseisiä permetriiniä sisältäviä valmisteita päädytään käyttämään kissatalouksissa.

Exspot koirille, pakkausseloste: http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/6/11456516.pdf

Bayvantic koirille, pakkausseloste: http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/3/825813.pdf

Frontect koirille, pakkausseloste: https://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/6/16445676.pdf

Vectra 3D koirille, pakkausseloste: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vectra-3d-epar-product-information_fi.pdf

Kissaperheen koirille tai paljon uivalle koiralle suosittelisin paikallisvaleliuoksista fiproniiliä eli esim. Frontline tai Exproline tai Effipro.

Virallisesti se pysyy eläimessä, vaikka lemmikki uisi, mutta vain jos laiton jälkeen ensimmäiset 48h ollaan oltu kuivilla. Kokemuksen mukaan jos koira ui useammin kuin 2-3 krt/vko voi teho ihan vähän laskea. Tällöin itse suosittelen, että annosväli on esim. 3,5-4 vko välein, ei ainakaan yli normaalin 4 vko.

Fiproniili soveltuu myös kissoille, heille on omat tuotteensa.

Effipro koirille, pakkausseloste: http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/9/12669409.pdf

Exproline koirille, pakkausseloste: https://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/2/13595052.pdf

Frontline koirille, pakkausseloste: http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetspc/9/328809.pdf

Punkkipannat

Punkkipannan teho saattaa laskea, jos panta ei pitkä- ja tiheäturkkisella lemmikillä istu napakasti ihoa vasten tai koira ui todella paljon.

Punkkipanta Serestoa käytettäessä on suositeltavaa, ettei koira nuku samassa sängyssä kuin ihmiset, varsinkaan lapset. Itsestään selvää on, ettei pannalla saa leikkiä eikä sitä saa nuoleskella tai pureskella.

Seresto panta olisi uivalle koiralle paras, jos koira ei nuku sängyssä, mutta runsas karvoitus voi häiritä pannan tehoa, ellei se ole hyvin napakasti ihoa vasten. Se on vedenkestävä ja teho säilyy, vaikka koira uisi. Tällöin teho ei välttämättä kestä luvattua 8 kk, vaan vaikutusaika lyhenee kokemuksen mukaan esim. 7 kuukauteen ja syksyllä voisi ottaa esim. lokakuuksi käyttöön paikallisvaleliuokset. Ensimmäiset 24h asennuksen jälkeen voisi vältellä uimista, vaikka valmistaja ei näin ohjeistakaan.

Seresto koirille, pakkausseloste: http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/7/13522697.pdf

Scalibor panta pitää irrottaa ennen uimista, sillä vaikuttava aine deltametriini on vaarallista vesistöjen eläimille. Ensimmäisten 5 pv ajan laiton jälkeen ei saa uida lainkaan. Vaikuttaa 5-6 kk ajan. Lisäksi valmistaja mainitsee, ettei lasten tulisi nukkua samassa sängyssä Scalibor-pantaa käyttävän koiran kanssa. Ja itsestään selvää on, ettei pannalla saa leikkiä. Irrottelu on hyvin paljon uivalla koiralla ehkä vähän vaivalloista, mutta koiralla joka ei ui, on panta hyvä vaihtoehto.

Scalibor koirille, pakkausseloste: http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/8/242648.pdf

 

Lisää punkkilääkkeiden eroista ja käytöstä haastattelussani: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/osaatko-kayttaa-lemmikkien-hyonteiskarkotteita-oikein-yleisin-virhe-on-se-etta/8182988

 

Lisää koirien ulkoloisista täältä:

https://veteva.vet/2021/01/22/kissojen-ja-koirien-ulkoloiset/

 

Lisää koirien punkeista täältä:

https://veteva.vet/2021/01/22/punkit/

 

Lisää koirien punkkivälitteisistä sairauksista:

https://veteva.vet/2021/01/22/punkkivalitteiset-sairaudet/

 

Etusivultamme www.veteva.vet selviää, miten saat helpoiten yhteyden etäeläinlääkäriin ja aina luotettavan eläinlääkärin arvion, oli huolesi kuinka suuri tai pieni tahansa.

 

Eläinlääkäri Eva Kaisti

Veteva Oy

Ethän kopioi tekstiä tai mitään sen osia luvatta.

Tarvittaessa esimerkiksi halutessasi siteerata tekstiä ota yhteys kirjoittajaa, eva.kaisti@veteva.vet