Mikä on etäeläinlääkäri tai etälääkäri?

Etäeläinlääkäri on laillistettu eläinlääkäri, joka tarjoaa vastaanottoa etänä. Etävastaanotto tapahtuu chatin sekä kuva-, puhe- tai videoyhteyden välityksellä. Toisinaan asioissa voidaan auttaa myös puhelimen tai sähköpostin välityksellä.

Veteva Oy:n etäeläinlääkärin asiakas voi olla yhteydessä suomalaiseen eläinlääkäriin paikasta riippumatta – mökiltä, ulkomaan reissulta, metsälenkiltä tai kotisohvalta. Oleellista on, että asiakkaalla on internetyhteys.

Vetevan palveluissa hoidetaan toistaiseksi vain kissoja ja koiria.

Emme koe oikeudenmukaiseksi hoitaa saaliseläimiä, kuten kaneja ja marsuja, sillä heidän tutkiminen on omistajalle kovin vaikeaa ja hoito vaatii usein tutkimista, klinikalla tapahtuvia hoitotoimia sekä reseptilääkkeitä.

Hevosten etähoitoa pyrimme saamaan mukaan myöhemmin.

Asiakaspalaute:

Helppoa ja nopeaa apua, ilman kalliita eläinlääkäri maksuja ja vieläpä koti sohvalta, mahtavaa!

 

Etäeläinlääkäri antaa neuvoja akuutteihin sekä kroonisiin vaivoihin, sekä ohjeet jatkotutkimuksiin hakeutumisesta sekä mahdollisista järkevistä jatkotoimista päivystyksessä tai tavallisella eläinklinikan vastaanotolla.

LähiVetin eläinlääkäreiden LemmikkiHelpissä hoitamista potilaista noin 70% potilaista hoituu sillä hetkellä kokonaan etänä.

Noin 15% lähtee kiireettömästi jatkotutkimuksiin haluamilleen klinikoille tai suosittelemillemme spesialisteille (ortopedi, dermatologi, kardiologi, neurologi).

Noin 12% lähtee päivystykseen. Toisinaan päivystyksessä ei löydy vaivalle selitystä, mikä on tietysti ilahduttavaa, ettei tilanne ole lemmikin kannalta vakava. Toisinaan asiakkaat kiittelevät, että pelastimme lemmikin hengen, he eivät itse olisi ymmärtäneet hakeutua päivystykseen ja lemmikki olisi voinut menehtyä.

Telemedisiina on jo arkipäivää ihmislääketieteessä

Digiklinikoita ja etälääkäreiden palveluja tarjoavat mm. Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo, useat kunnat, sekä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu Terveyskylä www.terveyskyla.fi. Lisäksi ihmisterveydenhuollossa yleistyvät muun muassa etävastaanotot psykologille, psykoterapeutille, pariterapeutille sekä (kontrolli-)käynnit fysioterapeuteille. Etävastaanotot ovat ihmisterveydenhuollossa jo normaaleja, yksinomaan Terveystalossa tehtiin vuonna 2019 yli 25 000 etävastaanottoa (1). Etävastaanoton kysyntää on nostanut ajankohtainen COVID-19-kriisi.

Koronaviruksesta lemmikeillä voit lukea lisää täältä https://lahivet.fi/koronavirus_koiralla_tai_kissalla/

Telemedisiina eli etähoito ja eHealth eli sähköiset terveydenhuoltopalvelut ovat olleet ihmisterveydenhuollossa jo 2010-luvun alusta ajankohtaisia asioita. On jo korkea aika, että eläinlääketiede ottaa jalansijaa eHealth-sektorilla.

Vetevan perustaja eläinlääkäri Eva Kaisti on maailman ensimmäinen eläinlääkäri, joka suorittaa eri lääketieteen alojen yhteistä Terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyyttä: https://www.telemedicine.fi/fi/uutiset/519-elaeinlaeaekaerit-mukaan-tietotekniikan-erityispaetevyysjaerjestelmaeaen Kyseinen koulutus vaatii konkreettista osaamista etälääketieteen saralla sekä kehitystyössä, IT-arkkitehtuurin koordinoimisessa, johtamisessa sekä käyttöönotossa. Pelkkä IT-järjestelmän ostaminen tai käyttäminen ei ole riittävä näyttö alan todellisesta ymmärtämisestä, kuten ei myöskään kokemus puhelimessa, WhatsAppilla tai Messengerissä tehtävästä perinteisestä etäneuvonnasta.

Mitä vaivoja voidaan hoitaa etänä?

Vaivat klinikoilla perus eläinlääkäreillä sekä etävastaanotolla ovat varsin samoja.

Klinikoiden poliklinikalle hakeutuu potilaita, joilla on yleisyysjärjestyksessä

 • ihosairauksia tai tulehduksia
 • ruuansulatuskanavan ongelmia
 • korvavaivoja
 • silmävaivoja
 • virtsateiden ongelmia
 • hengitysteiden ongelmia
 • tukirangan kuten raajojen tai selkärangan ongelmia
 • tassu- tai kynsivaivoja

Etäeläinlääkärille hakeutuu potilaita, joilla on yleisyysjärjestyksessä

 • ruuansulatuskanavan oireita
 • iho-oireita
 • silmä- tai korvaoireita
 • epäiltyjä tai todistettuja vierasesineiden tai myrkyllisten tai vaarallisten aineiden syömistä
 • tassu- tai kynsivaurioita
 • hengitystieoireita
 • haavoja tai ruhjeita
 • hyönteisten pistoja

Yllä olevista vaivoista hoidamme suurimman osan (70-75%) kokonaan etänä.

Voiko etänä tehdä diagnooseja?

Etänä on erittäin hyvin mahdollista tehdä oletusdiagnooseja, oikeita diagnooseja ja antaa laadukkaita ja toimivia hoito-ohjeita.

Lemmikin omistajan kertoman ja valokuvien perusteella on helppoa diagnosoida ampiaisen pisto tai mäkäräisen tai punkin purema ja antaa siihen hoito-ohjeet.

Omistaja kertoman mukaan voimme diagnosoida rusina-, suklaa- ja xylitolaltistuksen tai -myrkytyksen aivan yhtä luotettavasti, kuin klinikalla. Jos myrkyllisen aineen määrä on pieni, voimme myös hoitaa potilaan etäohjeiden avulla reseptivapailla tuotteilla.

Akuutit mahavaivat hoituvat usein etänä. Ei niille klinikallakaan aitoa diagnoosia saada, jos röntgenkuvat ja verikokeet ovat ok, oireenmukainen hoito siinä otetaan käyttöön.

Vierasesineiden syömisen voimme diagnosoida, jos omistaja kertoo koiran hotkaisseen juuri kananluun tai syöneen sukan.

Ientulehdus ja jopa parodontiitti ovat valokuvista aika vahvasti diagnosoitavissa, mutta toki vain klinikalla hoidettavissa.

Pinnallinen haava on haava, oli se valokuvan perusteella tai klinikalla diagnosoitu. Laajamittaiset puremahaavat tai isot viiltohaavat menevät tietysti klinikalle, jotta kartoitetaan rauhoituksessa, onko niissä iso ihonalainen tasku ja jotta ne saadaan mahdollisesti ommeltua.

Lievä varvasvälitulehdus hoituu etänä aivan mainiosti, kun asiakas saa hyvät tuote- ja hoitosuositukset ja voi perehtyä niihin rauhassa.

Atooppinen ihottuma on Favrotin poissulkumetodilla etänäkin diagnosoitavissa, kun asiakasta osaa oikein ja rauhassa haastatella. Ei siihen klinikallakaan ole yhtä ainoaa diagnoosimetodia, mutta toki hoito onnistuu yleensä vain reseptilääkkeillä.

 

Asiakaspalaute:

Ihanan nopeaa ja helppoa asiointia, ei tarvitse raahata kipeää eläintä turhan takia vastaanotolle. Selkeät ohjeet, tiedetään missä vaiheessa pitää lähteä lääkäriin.”

 

Saako etäeläinlääkäri määrätä reseptilääkkeitä?

Etäeläinlääkärin lääkkeiden määräämisvaltuudet:

Ihmisten terveydenhuollossa lääkäri saa määrätä potilaalle reseptilääkkeitä etänä, tutkimatta potilasta fyysisesti. Etälääkärit voivat määrätä lääkkeitä varsin sairaille tai iäkkäille ja siten potentiaalisesti monivaivaisille potilaille, tai ihan pikkuvauvoille.

Lääkelaki ei toistaiseksi ole sallinut samaa eläinlääkäreille ja eläinpotilaille.

Eläinlääkäri saa määrätä reseptilääkkeitä vain eläimelle, jonka on itse tutkinut fyysisesti viimeisen vuoden sisällä, kun kyseessä on sama eläin, sama vaiva ja sama lääke. Lisätietoja mm.

Vetevan antibioottipolitiikka:

Mainittakoon kuitenkin, että Vetevan eläinlääkärit ovat erittäin tarkkoja antibioottiresistensseistä. Euroopassa kuolee antibioottiresistenssien eli tehottomien antibioottien takia välillisesti n. 30 000 ihmistä (2).

Vetevan eläinlääkärit pyrkivät välttämään turhia antibioottikuureja, emmekä tule koskaan haluamaan mahdollisuutta määrätä suun kautta annettavia antibiootteja etänä. Jos vaiva vaatii antibiootit suun kautta, kuten virtsatieinfektio tai korkea kuume ja vakava tulehdusepäily, tulemme aina vaatimaan, että potilas hakeutuu klinikalle jatkotutkimuksiin.

Emme myöskään kannata antibioottipitoisten silmä-, korva- tai haavavoiteiden tai -tippojen määräämistä etänä. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa ”Paikallinen vaiva, paikallinen hoito”, ja harva yllä mainituista tilanteista vaatii lievänä edes paikallista, saati systeemistä antibioottia. Jos vaiva ei ole ihan lievä, annamme ensihoito-ohjeet ja pyydämme hakeutumaan klinikalle esimerkiksi 2-5 vuorokauden sisällä.

No mitä hyötyä tästä sitten on?

Hoidettavuus etäeläinlääkärin avulla on normaalitilanteessa erinomaista!

Reseptilääkkeiden puuttuminen ei haittaa tomintaamme, sillä olemme etälääketieteen ammattilaisia.

Vetevan eläinlääkärit ovat tehneet etävastaanottoa kesästä 2019, ja ovat erikoistuneet tähän työhön. Olemme hoitaneet tasaisesti keskimäärin 70% potilaistamme täysin ilman, että asiakkaan tarvitsee missään vaiheessa mennä klinikalle. Olemme erittäin kokeneita työssämme, ja osaamme hoitaa yleisimmät vaivat etänä itsehoitolääkkeiden sekä reseptivapaiden lääkkeiden turvin.
Useimmiten omistajan tarvitsee poistua omasta kodistaan tai mökiltä käymään apteekissa hakemassa hoitotarvikkeita tai lääkkeitä, mutta ideaalitilanteessa edes tämä ei ole tarpeen, vaan hoitotarvikkeita löytyy jo omasta takaa.

Etähoito voi osittain korvata klinikkahoitoa, mutta ei koskaan täysin. Etähoidossa on oleellista, että eläinlääkäri on ammattitaitoinen ja kokenut. Vetevalla on töissä poikkeuksellisen pätevät eläinlääkärit, jotka kouluttautuvat jatkuvasti.

He pitävät aina mielessä myös tämän erikoisosaamisen haasteet, kuten reseptilääkkeiden määräämisoikeuden puuttumisen. Opetamme asiakkaillemme vastuullista ja hyvää eläintenhoitoa alkaen perus hoitotoimista, mitä kukaan ei koskaan klinikalla ole opettanut, kuten miten putsataan korvat tai laitetaan silmätippoja rimpuilevalle eläimelle.

Elämää helpottaa varautuminen yleisimpiin vaivoihin, esimerkiksi kattavan ensiapupakkauksen avulla: https://vetkauppa.fi/collections/ensiapu/products/ensiapupakkaus

Asiakaspalaute:
Älyttömän kattavat ohjeet! Ja upea eläinlääkäri!

Palveluamme on kehuttu poikkeuksellisen kattavista ohjeista.

Klinikalla on usein kiire, eikä kokonaiskuvaa välttämättä tule kartoitettua. Lisäksi moni asia jää kysymättä ja sanomatta sekä yksinkertaisesti epäselväksi. Tutkitusti 70% klinikalla suullisesti kerrotusta tiedosta unohtuu asiakkaalta heti käynnin jälkeen. Vetevan palveluissa on vahva fokus kirjallisiin ohjeisiin ja lemmikin kokonaisvaltaiseen hoitoon.

 

 

Etusivultamme www.veteva.vet selviää, miten saat helpoiten yhteyden etäeläinlääkäriin ja aina luotettavan eläinlääkärin arvion, oli huolesi kuinka suuri tai pieni tahansa.

 

Eläinlääkäri Eva Kaisti

Veteva Oy

 

Lähdeviitteet:

(1) https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/

etavastaanottojen-kysynta-kasvoi-rajusti/

(2) https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/antibioottiresistenssi